Nin je najstariji Hrvatski kraljevski grad i kolijevka hrvatske kulture. Izvanredno ocuvani spomenici kulture, posebice nadaleko poznate starohrvatske crkvice iz 9. i 12. stoljeca jedinstvene su u Hrvatskoj i na širem podrucju Mediterana.Podrucje grada Nina stalno je naseljeno još od vremena Liburna, dok u rimsko doba prerasta u znacajan municipij pod imenom Aenona. Posjetitelji u stari grad mogu preko jednog od dva stara mosta, te kroz sacuvana povijesna gradska vrata krenuti u razgledavanje gradskih zidina i mnoštvo vrijednih kulturno-povijesnih spomenika. Tako se u arheološkoj zbirci u Ninu pored ostalih izložaka mogu vidjeti i kopija krstionice kneza Višeslava, te dva starohrvatska broda "Condura Croatica" (11.st.). Razgledati se mogu i ostaci Rimskog hrama. Župna crkva sv. Asela (18.st.), goticka kapela sv. Marcele, crkva sv. Ambroza (13.st.), zatim najmanja katedrala na svijetu i predromanicka crkva sv. Križa (9.st.), broncana statua cuvenog biskupa Grgura Ninskog, te crkvena riznica "Zlato i srebro grada Nina". Posjetitelji ce pri dolasku u Nin svakako zamijetiti i jedan od njegovih simbola - nadaleko poznatu krunidbenu crkvicu sv. Nikole iz 12. stoljeca.


Nin je Hrvatski Betlehem !, tako je pjesnik nazvao stari grad smatrajuci da mu taj naziv vezano za znacaj u hrvatskoj povijesti uistinu pripada. Iako cete doci radi odmora i razonode ovdje ce vas povijest ocarati jer svojom bogatom ostavštinom prica gotovo na svakom koraku.

Ninske pješcane plaže predstavljaju idealno mjesto za odmor obitelji sa malom djecom i ljudi starije životne dobi, no svi oni koji vole sportske i zabavne aktivnosti moci ce uživati u sadržajima poznatog Holliday village Zaton-a udaljenog od centra grada svega 15 minuta šetnjom.

Povijesni gradic Nin smješten je na malenom otocicu usred plitke lagune, a od grada Zadra udaljen je svega 14 km. Destinacija Nin zapravo je oaza plitkih, dugih i pješcanih laguna odvojenih od izravnog prometa i daleko od industrijskih zona. Sama plitkoca mora i uvucenost u kopno osigurava 2-3 stupnja vecu temperaturu od one na otvorenom moru što opet stvara veci salinitet i aerosol. ADAC je ove lijepe pješcane plaže koje okružuju Nin, a jedna se pruža u smjeru Ninskih vodica, proglasio najljepšim plažama u Dalmaciji.Tihe uvale, pješcane plaže, mediteransko raslinje i borova šuma idealna su mjesta za odmor koje ce vas privuci potpunom izolacijom od urbanih sredina.

Takvo je mjesto Vrsi koje se razvilo sredinom 18. st. Pored uživanja u dalmatinskoj gastronomskoj ponudi, lijepoj prirodi i kupanja u moru, moci cete vidjeti srednjovjekovnu crkvicu sv. Jakova (Zukve) iz 15. st. A u centru starog dijela naselja nalazi se Župna crkva sv. Mihovila iz 17. st. Turisticki razvijenija podrucja Mulo i Zukve nalaze se uz obalni dio ninskog zaljeva. Izmedu Vrsi i Nina pruža se turisticko mjesto Grbe.

Krenete li dalje, svega 2 kilometra udaljeno od Nina nalazi se turisticko mjesto Zaton. Zaton pruža lijep pogled na Zadarske otoke. To mjesto plijeni u svojoj staroj rusticnoj jezgri dalmatinske arhitekture.

Ninsko ljekovito blato (peloid) upotrebljava se u zdravstvene svrhe od rimskog doba do današnjih dana. Djelovanje ljekovitog peloida ocituje se kroz fizicki, mehanicki i kemijski ucinak. Terapija se provodi u ugodnom prirodnom ambijentu, a obuhvaca kupanje i plivanje u toplom moru. More, zagrijano utjecajem suncevih zraka, omogucuje produžetak terapije i to narocito kod razlicitih reumatskih bolesti, a posebno kod razmih deformacija kralježnice i popratnih pojava kao posljedice nastalih deformacija lokomotornog sustava, kod problema ženske neplodnosti, kao i kod razmih kožnih oboljenja.

Nedaleko od Nina je i otocic Zecevo na kojem su redovnici sagradili marijansko svetište, crkvu Gospe od Zeceva. Prema zapisima ukazanje Gospe od Zveceva pastirici Jeleni 05. svibnja 1516 godine priznala je crkvena vlast. Dogadaj se otada sve do danas slavi 05. svibnja i 15. kolovoza kada vjernicki puk hodocasti pješice i brodicama na Gospin otok.

Posljednih se godina intenzivno razvija lovni turizam organizacijom medunarodnih takmicenja. Kvaliteta terena, prostrano i lijepo lovište pogodno za dresuru pasa pticara kao i obilje poljskih jarebica iz prirodnog uzgoja oduševljavaju velike kinološke entuzijaste koji vec više od trideset godina dolaze na ninska lovišta.

 

Izrada web stranica: I.T.B. internet usluge, www.it-b.hr